Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileriyle hazırlanan bir tablonun yıllar içindeki değişimi ve Türkiye’nin yükselerek birinci sıraya oturması dikkat çekti. OECD’nin açıkladığı 2009 ve 2022 yılları arasındaki “OECD ülkelerindeki tutuklu sayısı” tablosunda Türkiye’nin son yıllarda tepeye tırmandığı görüldü.
Tablonun her 100 bin kişi başına tutuklu insan sayısını gösterdiği belirtilirken Türkiye’de 2009’da her 100 bin kişiden 163’ünün tutuklu olduğu ancak bu sayısın 2022’de her yüzbin kişiden 403’e yükseldiği görüldü.
Türkiye’yi takip eden en yakın ülkenin Macaristan olması ve Türkiye’nin yarısından daha az oranda insanı tutuklu bulundurması dikkat çekti. Macaristan’ın her 100 bin kişiden 199 kişiyi tutuklu bulundurduğu anlaşıldı.
OECD NEDİR
OECD’nin açılımı “Organisation for Economic Co-Operation and Development”, Türkçe karşılığı da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’dür. OECD, Amerikan Marshall Planı kapsamında 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın yeniden inşası için kurulan OECC’nin (Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü) doğrudan mirasçısı olmasına karşın daha geniş bir görev tanımına sahiptir.
14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi’yle kurulan örgüt, bireysel özgürlükleri koruyarak, ekonomik güç ve refah düzeyini yükseltmeyi amaçladığını öne sürmektedir.