Değerli okuyucularım ve dostlarım, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) son dönemlerde hızlı bir değişim içerisinde.
Bu değişimin, kendiyle ilgili kısmını ADÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sn. Mücahit Avcil’den dinlemiş ilgili röportajı Aydınpost’taki köşemden sizinle paylaşmıştım.
Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, ADÜ’nün durumunu öğrenmek üzere röportaj talebimi kabul etti, kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sn. Kent’le yaptığım röportajı aşağıda…
Ahmet Gözen: THE Etki Sıralaması sonuçlarına göre önemli bir başarı elde ettiğinizi görüyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Prof. Dr. Bülent Kent: Times Higher Education (THE), World University Rankings 2025 Türkiye sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre üniversitemiz Türkiye’de ‘eğitim’ alanında 12., ‘araştırma ortamı’ alanında 21., ‘endüstri’ alanında 51., ‘uluslararası görünüm’ alanında 79., ‘araştırma kalitesi’ alanında 86. sırada bulunuyor. ADÜ, THE World University Rankings 2025 sonuçlarına göre ilk kez başvurduğu bu alanlarda dünyadaki seçkin üniversiteler arasında yerini aldı.
5 farklı kategoride yapılan küresel değerlendirmelerde ADÜ ‘eğitim’ alanında 828., ‘araştırma ortamı’ alanında 982., ‘araştırma kalitesi’ alanında 1884., ‘endüstri’ alanında 1674., ‘uluslararası görünüm’ alanında ise 1955., Türkiye genelinde ise 34. sırada bulunuyor.
Ahmet Gözen: QS Avrupa Üniversite Sıralaması’nda elde edilen başarıları da detaylandırabilir misiniz?
Prof. Dr. Bülent Kent: Elbette. QS Avrupa Üniversite Sıralaması çerçevesinde Türkiye’de değerlendirilen 72 üniversite arasında ADÜ uluslararası öğretim üyesi oranında 6., uluslararası araştırma ağında 7., fakülte/öğrenci oranında 9., fakülte başına düşen makale sayısında 10., akademik itibar sıralamasında ise 11. sırada yer aldı. Ayrıca, makale başına atıf sıralamasında 11., sürdürülebilirlik sıralamasında 12., işveren itibarı sıralamasında 14., istihdam sonuçları sıralamasında 14., gelen değişim öğrencileri sıralamasında 15., uluslararası öğrenci çeşitliliğinde ise 18. sırada yer aldık. Bu başarılar, üniversitemizin global standartlarda eğitim verme ve araştırma yapma konusundaki kararlılığının bir göstergesi.
Ahmet Gözen: Üniversitenizin bu başarılara ulaşmasındaki en büyük etken nedir sizce?
Prof. Dr. Bülent Kent: Bu başarının akademik kadromuz ve öğrencilerimizin özverili çalışmaları sayesinde elde edildiğini düşünüyorum. ADÜ, gelecekte de bu başarısını sürdürmeyi ve daha üst sıralara yükselmeyi hedefliyor. Öğrencilere en iyi eğitim olanaklarını sunmaya ve araştırma alanında öncü çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz. Tüm bunların merkezinde ADÜ’yü bir araştırma üniversitesi olarak görme hayalimiz var. Çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Büyük ve güçlü ADÜ ailesiyle bu hedefimize mutlaka varacağız. Başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Ahmet Gözen: Üniversitenizin iktisadi işletmesinin borçsuzluğu büyük bir başarı olarak görülüyor. Bu finansal istikrarı nasıl sağladınız? Bu başarıyı hangi stratejik adımlar destekledi?
Prof. Dr. Bülent Kent: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, borçsuz bir yapıya sahip olmak, güçlü bir mali disiplinin ve uzun vadeli planlamaların sonucu. Üniversite olarak harcamalarımızı titizlikle planlıyor, kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanıyoruz. Aynı zamanda, gelirlerimizi çeşitlendirerek sadece eğitim-öğretim faaliyetlerine değil iktisadi işletmelerimize de yatırım yapıyoruz. Bu sayede günü kurtarmıyor, geleceğe de sağlam adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz. Son 10 yılda kümülatif olarak 2,9 milyon TL zarar eden iktisadi işletme, 2023’te kara geçerek büyük bir başarıya imza attı. Geçmişten gelen vergi borçlarının tamamını ödedik. 2023 yılında elde edilen kârla birlikte 2,6 milyon TL’lik kurumlar vergisini de nisan ayında bitirdik. Ayrıca, hastane bölgesine, daha nezih ve konforlu bir şekilde hizmet verecek 500 kişi kapasiteli, maliyeti 10,5 milyon TL’ye bir yaşam alanı yaptık ve hastalar ile yakınlarının hizmetine sunduk. Çalışmalarımız ve ADÜ için değer yaratacak projelerimiz devam edecek.
Ahmet Gözen: Dini bayramlarda alışveriş kartı hediye ederek çalışanlarınızın motivasyonunu artırmayı hedefliyorsunuz. Bu uygulamanın kurum içi bağlılık ve motivasyon üzerindeki etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Prof. Dr. Bülent Kent: Ahmet ağabey, personelimiz üniversitemizin en değerli bileşeni. Onların mutluluğu, motivasyonu ve kuruma duydukları aidiyet sürdürülebilir başarımızın temelini oluşturuyor. Bu tür destekler sadece çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda kendilerini değerli hissetmeleri ve kuruma bağlılıklarının pekişmesine de katkıda bulunuyor. Çalışanlarımızın mutluluğu üniversitemizin geleceğe güvenle bakabilmesi için vazgeçilmez bir unsur.
Ahmet Gözen: ADÜ Hastanesi’ndeki birçok yenilik ve projenin hayata geçtiğini sizden önce röportaj yaptığım Başhekim Prof. Mücahit Avcil’den öğrendim. Sağ gözümden ameliyat olduğumda da bunları bizzat gördüm. Bunlardan siz de biraz bahseder misiniz? Nasıl başardınız?
Prof. Dr. Bülent Kent: ADÜ Hastanesi, 2024 yılında hayata geçecek 12 yeni projeyle bölge halkı için tam bir sağlık üssü olmayı hedefliyor. Yeni üniteler ve yenilikçi sağlık çözümleriyle hastalarımıza daha verimli ve konforlu bir hizmet sunmayı planlıyoruz. Sağlık alanında sunduğumuz hizmetlerin yanında, hasta ile hasta yakınları için, kapalı alanı bulunan nezih bir binaya da ihtiyaç vardı. Bu bağlamda hastane bölgesinde, hasta ile hasta yakınlarının, ziyaretçiler ve personelimizin yeme ve içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, kapalı ve açık toplam 650 m² yerleşim alanına, 500 kişi ağırlama kapasitesine sahip İbn-i Sina kafeteryamızı açtık. 2023 yılının aralık ayında başladığımız projenin tefrişatı dahil tüm giderleri iktisadi işletmemiz tarafından karşılandı.
Ayrıca, üniversite hastanemizde ek binayı tam kapasiteyle hizmete aldık, post-operatif kritik yoğun bakım ünitesini, bölgenin en büyük kardiyoloji servisi (52 yataklı) ve kalp merkezini, 10 yataklı kemik iliği transplantasyon (KİT) ünitesini, ikinci çocuk yoğun bakımını ve sağlık turizmi birimi ve servisini açtık ve sağlık alanında birçok yeniliğe imza attık. Ayrıca, kemoterapi ünitesini modern ve hasta konforunu sağlayacak şekilde düzenledik.
Ahmet Gözen: Son yıllarda artan öğrenci sayınız üniversitenizin tercih edildiğini kanıtlıyor. Bu teveccühü neye borçlusunuz? Öğrencilerin sizi tercih etmesinde etkili olan faktörler neler?
Prof. Dr. Bülent Kent: Üniversitemiz Ege Bölgesi’nin en çok öğrenci kabul eden yükseköğretim kurumlarından biri. Lisans düzeyinde % 97,24, ön lisans düzeyindeyse % 99,36 yerleşme oranıyla önemli bir başarı elde ettik. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayan başta İlahiyat Fakültesi İlahiyat Bölümü ile Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü lisans programları olmak üzere Çine Meslek Yüksekokulu’nda Organik Tarım, Germencik Yamantürk Meslek Yüksekokulu’nda Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Makine, Makine Resim ve Konstrüksiyonu, Özel Güvenlik ve Koruma Bölümleri, Sultanhisar Meslek Yüksekokulu’nda Seracılık Bölümü ve Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Podoloji Bölümü ön lisans programları yerleştirme sonuçlarına göre %100 doluluk oranına ulaştı. ADÜ, 3 enstitü, 21 fakülte, 1 devlet konservatuarı, 1 yüksekokul, 19 meslek yüksekokulu, 36 uygulama ve araştırma merkeziyle toplam 81 akademik birimde eğitim-öğretim imkanı sunan, toplam yüz ölçümüne göre Türkiye’nin en büyük kampüs alanlarından birine sahip. Şehir merkezi ve ilçelerle birlikte tüm kampüslerimizde 50 binin üzerinde öğrencimizle medeniyetimize katkı sağlamaya ve geleceği inşa etmeye devam ediyoruz. Çok kısa sürede üniversitemizde önemli işler yaparak ADÜ’yü gerek yurt içinde gerek uluslararası düzeyde belirli bir noktaya getirdik. Bundan sonra da çıtayı daha yukarılara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Şehrimiz, ülkemiz ve medeniyetimizin inşa ve ihyasında hep birlikte çalışıp daha da ilerleyeceğiz. Şehrin lokomotifi olan ADÜ, her platformda Aydın için payına düşen her türlü desteği vermeye hazır. Artan öğrenci sayımız, üniversitemizin sunduğu kaliteli eğitim, donanımlı akademik kadro ve modern kampüs olanaklarının bir yansıması.
Aynı zamanda, öğrencilerimize sunduğumuz burs imkanları, çift ana dal ve Erasmus gibi programlar da cazibe unsurları arasında. Öğrencilerimiz için yalnızca akademik eğitim değil, onları hayata hazırlayan ve yeteneklerini geliştiren bir ortam sunmaya da özen gösteriyoruz.
Ahmet Gözen: Tıp fakültenizin akreditasyon hakkı büyük bir başarı hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu akreditasyonu elde etmek için nasıl bir yol izlediniz ve bu süreçte ne tür zorluklarla karşılaştınız?
Prof. Dr. Bülent Kent: Üniversitemizin yerini daha yukarıya çıkarabilmek için büyük bir özveriyle planladığımız süreci yönetiyoruz. Kısa sürede önemli kazanımlar elde ettiğimiz bu süreç ileriki aşamada çok daha önemli kazanımları da beraberinde getirecek. Veterinerlik Fakültemizde aldığımız tam akreditasyonunun ardından Tıp Fakültemizin de akredite edilmesi diğer fakültelerimiz için de önemli bir yol açtı. ADÜ’yü bir araştırma üniversitesi yapana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tıp Fakültemizin akreditasyonu yoğun bir hazırlık süreci ve kolektif bir çabanın sonucu. Eğitim programlarımızı uluslararası standartlara uyumlu hale getirdik, altyapı yatırımlarımızı artırdık ve öğretim üyelerimizin sürekli gelişimini destekledik. Akreditasyon sürecinde karşılaştığımız en büyük zorluk standartları sürekli güncel tutmaktı. Ancak bunu da takım çalışmasıyla aştık. Akreditasyon, fakültemizin uluslararası alanda tanındığı ve güvenilir bir eğitim sunduğunun en önemli göstergelerinden biri. Akreditasyon sürecinde emeği geçen tüm personelimizi kutluyor; ülkemiz, Aydın ve üniversitemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Ahmet Gözen: Üniversitenizin sportif başarıları ve yenilenen spor tesislerinizle ilgili oldukça olumlu geri dönüşler alıyorsunuz. Bu başarıların arkasındaki vizyonu ve tesislerde yapılan yenilikleri paylaşabilir misiniz?
Prof. Dr. Bülent Kent: Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun (TÜSF) 2023-2024 döneminde düzenlediği müsabakaların sonunda madalya sıralamamız belli oldu. Üniversitemiz 161 üniversite arasında 12 altın, 8 gümüş ve 3 bronz toplam 23 madalyayla 8. sırada yer aldı. Spor, öğrencilerimizin bedensel ve ruhsal gelişimi için önemli bir vesile. Bu bilinçle spor tesislerimizi yeniledik ve uluslararası standartlara taşıdık. Bir iş birliği protokolüyle Binali Yıldırım Stadyumu öğrenciler, personel ve Aydınlı vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale geldi. Öğrencilerimizi spora teşvik eden burs programları, profesyonel antrenörlerle çalışma imkanları ve çeşitli spor branşlarıyla büyük başarılara imza attık. Sonuçta sadece akademik değil sportif başarılarla da adımızdan söz ettiriyoruz. Amacımız, gençlerimizi hem akademik hem sportif alanlarda donanımlı bireyler haline getirmek ve başarılarıyla gurur duymak.
Ahmet Gözen: Sn. Rektörüm, Tralleis Antik Kenti kazıları ilk kez resmi bir törenle başladı. Bu tür arkeolojik projelerin öğrenciler ve araştırma topluluğuna sunacağı fırsatları ve bölgenin tarihî ve turistik değerine nasıl katkı sağlayacağını paylaşır mısınız?
Prof. Dr. Bülent Kent: Tralleis Antik Kenti kazılarını resmen başlatmanın gururunu yaşıyoruz. Bu tarihi an bizler için sadece bir başlangıç değil aynı zamanda geleceğe yönelik umutlarımız ve hedeflerimizin de simgesi. Tralleis Antik Kenti yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı ve kültürel zenginlikleriyle günümüze kadar ulaştı. Bu eşsiz mirası gün ışığına çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğu. Bu önemli çalışmanın hem bilim dünyası hem ülkemizin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.
Tralleis Antik Kenti’ndeki kazılar, 1996 yılında üniversitemizin öğretim üyeleri tarafından başlatıldı. 1996’dan 2016’ya kadar üniversitemizce yürütülen kazılar 2017-2021 yılları arasında Atatürk Üniversitesi’ne devredildi. Bu bağlamdaki faaliyetler 2022-2023 yıllarında ise Aydın Müzesi Müdürlüğü ve ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çekilmez’in bilimsel danışmanlığında devam etti. Kazı çalışmalarına 2024 yılı itibarıyla Sn. Cumhurbaşkanımızın 21 Mayıs 2024 tarih ve 8503 sayılı kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ADÜ adına Prof. Dr. Murat Çekilmez’in başkanlığında yürütülmesine karar verildi. Bu yıl çalışmaları 30 öğrenci, 15 arkeolog, 10 teknik uzman ve birçok bilim insanının katılımıyla sürdüreceğiz. Tralleis’in gizemli geçmişini aydınlatmak ve bu kadim kentin tarihini ortaya çıkarmak için yola çıktığımız bu süreçte hepimizin desteği ve katkısı büyük önem taşıyor.
Ahmet Gözen: ADÜ ve sanayi arasındaki iş birliği Türkiye’de ilk VR destekli yerli dijital kadavra projesini hayata geçirdi. Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Prof. Dr. Bülent Kent: ADÜ Teknokent bünyesinde VR destekli “dijital kadavra” cihazı geliştirildi. Sadece iş gücü ve malzeme maliyetiyle rekabetçi olmak artık günümüz pazarında yeterli değil. Yaptığımız çalışmalar ve Aydın ve ülkemizin önemli firmalarından oluşan iş ortakları ağıyla çok kıymetli bilgi ve teknoloji çözümleri sunmayı ve medeniyetimize katkı sağlamayı istiyoruz. Ülkemizin yüksek teknoloji üretmesini sağlayacak bu vizyon Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm strateji ve hedeflerin merkezinde olmalı. Geçtiğimiz sene VR destekli “dijital kadavra” tasarlamaya yönelik çalışmaları başlatmıştık. Çeşitli katmanlardan oluşan cihazın en önemli özelliği sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sistemini en iyi şekilde kullanabilmesi. Bir insan boyu kadar uzun bir platformda öğrenciler kas, üreme ve sindirim gibi tüm sistemleri 3 boyutlu görüp inceleyebiliyor. İnsan vücudundaki tüm sistemleri bu cihaz sayesinde detaylı ve anatomik olarak çalışabilen öğrenciler “VR gözlükle” organları tek tek çıkartıp gözlem yapma imkânı da buluyor. Ayrıca, ADÜ Teknokent bünyesinde ArkheTech tarafından geliştirilen yerli ve milli AR-GE projesi “Sanal Gerçeklik İlk Yardım Uygulaması” da ilk kez ADÜ Hastanesi’nde kullanılmaya başlandı. ASELSAN’la yaptığımız iş birliği protokolüyle faaliyete geçirilecek “ADÜ Merkez Kampüs Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Yerleştirme Projesi” kapsamında başlatılan bu projenin ilk etabında merkez kampüsün 15 değişik yerine OED istasyonları kurulacak. Üniversitemiz iş birliği protokolleri ve projelerle öğrenci eğitimi ve bölge ekonomisine katkı sunmaya devam ederken iş dünyasıyla kurulan güçlü ilişkiler sayesinde de öğrencilerine pratik deneyimler sunmayı hedefliyor.
Ahmet Gözen: Son sözlerinizi alabilir miyim?
Prof. Dr. Bülent Kent: Ahmet Ağabey, gelecek dönemde sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve toplumsal katkı odaklı projelerimizle gerek ülkemiz gerek dünyanın geleceği için çalışmaya devam edeceğiz. Sesimiz olduğunuz için siz ve Aydınpost’a teşekkür ediyorum.
[article id=”5340″ color=”bg-primary”][/article]