HAK-İŞ Konfederasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla 81 ilde düzenlediği etkinliklerle kadına yönelik şiddete karşı güçlü bir duruş sergiledi. Konfederasyon, kadın cinayetlerinden Gazze’de yaşanan insanlık suçlarına kadar geniş bir yelpazede şiddetin her türlüsünü kınadı.
“Nereden ve kimden gelirse gelsin şiddetin her türlüsüne karşıyız!” diyen HAK-İŞ, Filistin ve Gazze’de yaşanan trajedilere de dikkat çekti. Yapılan açıklamada, son bir yılda Gazze’de 18 bin çocuk ve 12 bin kadın olmak üzere toplam 45 bin insanın yaşamını yitirdiği, binlercesinin yaralandığı ve yerinden edildiği vurgulandı.
“Kadın Cinayetlerine ve Eşitsizliğe Son Verilsin!”
HAK-İŞ, Türkiye’de ve dünyada kadına yönelik şiddetin toplumsal bir problem haline geldiğini belirtti. Türkiye’de son beş yılda 1.585 kadın cinayeti işlendiğini, sadece 2024’ün ilk 10 ayında ise 357 kadının öldürüldüğünü hatırlatan Konfederasyon, kadın cinayetlerine, istismara, ayrımcılığa ve yoksulluğa karşı acil önlem çağrısında bulundu.
Filistin ve Gazze İçin Çağrı
Konfederasyon, özellikle Gazze’de yaşanan insanlık suçlarına dikkat çekerek uluslararası toplumu göreve çağırdı. “Birleşmemiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası kuruluşlar savaşları izlemek yerine kalıcı barışı tesis etmeli,” ifadelerine yer verilen açıklamada şu talepler sıralandı:
İsrail’in yöneticilerinin uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanması,
Katliamların durdurulması için İsrail’e karşı yaptırımlar uygulanması,
ABD’nin Ortadoğu’da savaş politikalarına son vermesi.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Çözüm Önerileri
HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için çalışma hayatında atılması gereken adımları da sıraladı. Konfederasyonun önerileri arasında ILO C190 Sözleşmesi’nin onaylanması, kadın dostu iş yerlerinin teşvik edilmesi ve sendikal örgütlenmenin artırılması gibi maddeler yer aldı.
“Kadına Şiddet Toplumun Temel Sorunu”
HAK-İŞ, şiddetin yalnızca kadınların değil, kadın-erkek birlikteliğiyle çözülebilecek toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Kadına şiddet, erkeklerin acizliğidir. Kadına yönelik şiddetin olmadığı bir dünya için mücadelemizi sürdüreceğiz,” ifadelerine yer verildi.
Kadınların iş yerlerinde yaşadığı şiddete de dikkat çeken HAK-İŞ, sendikal örgütlenmenin bu alanda daha güvenli çalışma ortamları yaratacağını belirtti.
“Yaşasın Kadın-Erkek Dayanışması!”
HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetin son bulduğu, eşit ve adil bir dünya için mücadeleye devam edeceklerini ilan ederek sözlerini şu çağrıyla sonlandırdı:
“Kadına yönelik şiddetle mücadele için dayanışmaya davet ediyoruz. Gelin, haklarımız için birlikte mücadele edelim!”