Siz de hayatınızı otomatik pilotta her şeye kader diyerek, gelişine mi yaşıyorsunuz yoksa her anın hakkını vererek ve tüm hücrelerinizde hissederek yaşayanlardan mısınız? Bu soruyu sorduğum kişiler sıklıkla; yoğun bir akışta giderken zamanın nasıl geçtiğini anlamadıklarını, yapmak istedikleri çoğu şeyi yapamadıklarını ya da çok da keyif almadıklarını belirtiyorlar. İyi haber şu ki hayatınızın dümenine geçip bazı alışkanlıklarınızı ve davranış biçimlerinizi değiştirirseniz yaşam kalitenizi ve hayatınızdan aldığınız keyfi çokça artırabilirsiniz. Bu demek değil ki bu önerileri uyguladığınızda her şey pozitif ilerleyecek. Hayatta her şey bizim kontrolümüzde olmadığı için istenmeyen durumlar zaman zaman herkes için gelişebilir. Ancak siz kendinizle olan kısmı ele aldığınızda istenmeyen durumlara yaklaşım biçiminiz ve yaşam şekliniz giderek iyileşebilir. Gelin şimdi yaşam kalitenizi artırmak için neler yapabilirsiniz bir bakalım.
1)Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinin: Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözünden hareketle önce bedenimizle ilgili kısımlara vurgu yapacağım. Her pazartesi başlanıp bozulan diyetlerin en büyük nedenlerinden biri amacın yalnızca kilo vermek olması. Bu amaçla çıkılan yolda sağlıklı beslenme davranışları konusundaki bilginin de eksikliği nedeniyle sıklıkla vücut aç bırakıldığı için alınan karar pek sürdürülebilir olmuyor. Oysaki gerçekten beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirip dengeli beslenebilirsek hem bedenimiz ideal kilosuna yaklaşacak hem de vücut enerjimiz daha yüksek olacak. Ek olarak günde 2-3 litre su tüketimini de ihmal etmemeniz lazım.
2)Uyku Düzeninize Dikkat Edin: Güne dikkati ve enerjisi yüksek bir bedenle başlamak, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak istiyorsanız kaliteli bir uyku uyumanızın zorunluluk olduğunu belirtmeliyim. Her insanın uyku ihtiyacı farklı olmakla birlikte karanlık bir odada en azından 6 saat uyuyabilmeniz gerekir.
3)Hareket Edin: Her gününüze hareket ekleyerek bedeninizi çalıştırın. Kendinize uygun şekilde egzersiz yaptığınızda yorulmak yerine vücut ve hayat enerjinizin nasıl artacağını göreceksiniz. Denemeden bilemezsiniz. Siz başlayın motivasyonunuz değişimi hissettikçe arkadan gelecektir. Eğer maddi ya da zamansal imkanınız yoksa spor salonu da şart değil. Evde yapacağınız egzersizler, yürüyüş ya da koşu yapmanız da hem vücudunuza hem ruhunuza iyi gelecektir. Yapılan bazı araştırmalar da insan bedeni üzerinde egzersizlerin antidepresanlar kadar olumlu etki gösterdiği bulunmuştur.
4)Toksik İlişkilerinizden Arının: Toksik ilişkiler de sizlere vücudunuza giren zararlı besinler kadar hatta daha fazla zarar verebiliyor. O yüzden ilişkilerinizi zaman zaman gözden geçirmeniz de fayda var. Kimler size iyi geliyor? Kimlerin yanında sürekli mutsuz ve enerjiniz çekilmiş gibi hissediyorsunuz? Kimin varlığı sadece zarar ve mücadele halinde hissediyorsunuz sürekli? Eğer böyle ilişkileriniz varsa bir an önce araya mesafe koyarak uzaklaşmanız yaşam kalitenizi gerçekten yükseltecektir. Toksik ilişkilerden arınmanın bir faydasıda daha sağlıklı ilişkilere ve yeni insanlara hayatınızda alan açmasıdır.
5)Kendinizi Geliştirin: Yeni şeyler okuyun, yeni türde filmler izleyin, yeni yerleri gezin. Öneri klasik ya da basit gelebilir ama uygulamazsanız etkisini bilemezsiniz. Yeni türde okuyacağınız bir kitap, izleyeceğiniz bir film bakış açınızı, düşünme biçiminizi etkileyip size ilham olabilir. Yeni bir yerde yaşayacağınız bir deneyim size yeni bir kapı açabilir. Bunları deneyip deneyimleyebilmeniz için harekete geçmeniz lazım.
6)Sosyal Medya Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin: Zamansızlıktan şikayet eden kişilerin en büyük zaman tuzağı ne yazık ki sosyal medya ve elbette diğer teknolojik aletler. Hem zaman kaybı hem de başkalarının hayatlarını izlerken kendi hayatlarını kaçıran ve sorgulayan, mutsuz insanların çoğalmasına neden oluyor. Kendi sosyal medya alışkanlıklarınızı gözden geçirerek başlayın. Gün içinde ne sıklıkla telefon elinizde, işinizin bölünmesine dikkat dağılmasına neden oluyor mu? Eğer öyleyse bu alışkanlığı da düzenlemek sizin elinizde. Örneğin günde en fazla yarım saatlik bir zaman dilimi belirleyerek o zaman dışındaki sosyal medya kullanımınızı sınırlayabilirsiniz. Ya da farklı bir zaman dilimi ve süre belirleyebilirsiniz. Önemli olan kontrolün sizde olması.
7)Erteleme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin: Üzerinde durulması gereken ve daha öncede üzerine yazdığım bir konu. Sıklıkla erteler misiniz? Son zamanlarda sürekli ertelediğiniz neler var? Ertelemenizin nedenleri ne olabilir? Size zararı nedir? Bu konuyu nasıl çözebilirsiniz? Bu sorularla başlayarak çözüm odaklı ilerlemek yaşam kalitenizi yükseltmek için önemlidir.
8)Hobilerinize Zaman Ayırın: Hobi İngilizce kökenli bir sözcük olup TDK’da uğraşı olarak tanımlanmaktadır. Keyif veren, merak uyandıran ve kişiyi geliştiren uğraşı olarak da düşünebiliriz. Hobi için boş zaman aktivitesi demek boş zaman yoksa hobide yapılamaz gibi bir algıya yol açıyor. O yüzden tam tersine benim önerim eğer bir hobiniz yoksa keyif aldığınız şeyleri gözden geçirip bir hobi seçmeniz ve hobiniz için de hayatınızda bir zaman dilimi ayarlayarak hobinize zaman ayırmanız.
9)Düşünme Biçimlerinizi Gözden Geçirin ve Bunları Sağlıklı Olanlarla Değiştirmeye Çalışın: Aslında bunun karşılığı biraz farkındalıklı düşünmek. Aynı olayı yaşayan iki kişinin farklı tepki verme nedeni farklı düşünme yani olayı farklı yorumlama biçimidir. Olaylara yaklaşımlarımızda bazı düşünce hatalarını sık kullanmak fark etmeden bizi olumsuz etkiler. Örneğin: “Bunu yapamazsam bir daha asla mutlu olamam, ayrılırsak biterim, ben aptalın tekiyim, mülakatı geçemeyeceğim, o benim hakkımda bunu bunu düşünüyor” gibi ifadeler çok da sağlıklı değildir. Bu şekildeki olumsuz ve çarpıtılmış düşünceleri yakaladığınızda yerine daha sağlıklı ve gerçekçi düşünceleri getirmeniz önemlidir.
10)Hayır Demekten Çekinmeyin: Sınırlarınızı koruyarak istemediğiniz durumlarda hayır dediğiniz kişiler size tavır alıyorsa eğer bu ilişkileri gözden geçirmenizi öneririm.
11)Hedeflerinizi Belirleyin ve Küçük Adımlara Bölün: Belirlenen hedeflerde motivasyon kaybının en önemli nedenlerinden biri hedefin ve sonucun uzak olması olabiliyor. Hedeflerinizi küçük basamaklara bölüp her bir adımı da hedef olarak belirlediğinizde motivasyonunuz ciddi ölçüde artacaktır. Bu arada bu konuda da zaman ayırıp, oturup, yazarak çalışmanızı öneririm.
12)Sosyal Çevrenizi Güçlendirin: Ailenize, arkadaşlarınıza, sevdiklerinize zaman ayırın, sevginizi paylaşın, birlikte zaman geçirin. Yoğun bir dönemdeyseniz en azından her gün bir arkadaşınızla, yakınınızla kısa bir telefon konuşması yapın. Yeni kişilerle tanıştığınızda onlara da bir şans verin. Sosyal çevrenizin güçlü olması hayatta bir sıfır önde olmanız anlamına gelir.
13)Hayatınızda Size Ait Küçük Dokunuşlar Yapın: Ajandanızı kişiselleştirin, kaleminizi, kahve kupanızı, telefon kılıfınızı özenle seçin, evinizde kendinize küçük bir okuma köşesi oluşturun. Küçük detaylar gibi dursada özen gösterdiğiniz her şeyin aldığınız keyfi artırdığını deneyimlemek için kendinize bir şans verin.
14)Harcama Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin ve Bütçeniz Dahilinde Birikim Yapın: Belki biten seneyi gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Gereksiz harcamalarınız oldu mu ya da aslında küçükte olsa bir birikim yapabilecekken yapmadınız mı? Günümüz ekonomik koşullarının farkındayım. Ancak geliriniz ne kadar olursa olsun her ay kenara atacağınız küçük bir para bile siz fark etmeden büyük bir birikime ya da işinizi görecek bir miktara dönüşebilir. Böyle bir birikimin olması ise size kendinizi daha iyi hissettirecektir.
15)Konfor Alanınızdan Çıkarak Yeni Şeyler Deneyin: Konfor alanı bildiğimiz, yaşadığımız, güvende hissettiğimiz yer. Konfor alanında sürekli kalırsanız öylece yaşayıp gider fark etmeden bir döngüye takılıp kalırsınız. Kendi potansiyelinizi keşfedemez, zaman içinde pek çok konuda paslanırsınız. Örneğin; daha iyi bir maaş ya da daha iyi bir işi her gün aynı rutinde kalarak kazanamazsınız. Belki daha çok çalışmanız, risk almanız, patronunuzla konuşmanız gerekebilir. Her günkü beslenme düzeninizi sürdürerek istediğiniz vücuda kavuşmanız da pek mümkün değil. Rutin dışına çıkarak yeni menüler planlamalı, diyetisyene gitmeli ya da spora başlamalısınız. Daha çok arkadaşı aynı ortamlarda bulamazsınız. Daha fazla sosyal ortama girmeli belki yeni bir hobi edinmelisiniz. Mutlu bir ilişkiyi bekleyerek elde edemezsiniz. Bir çift terapisine gitmeniz belki de var olan ilişkinizi sonlandırmanız gerekebilir. Kısacası değişmesi gereken ya da istediğiniz her şey için alıştığınız alanın dışına çıkmayı başarabilmelisiniz.
Durma zamanı: Bir şeyleri gözden geçirip değerlendirebilmeniz için kendinizle kalmaya, durmaya ve sessizliğe ihtiyacınız var. O yüzden son önerim her gün kendinize 15-20 dakikalık bir sessizlik zamanı belirleyerek günü, sonraki günü ve planlarınızı gözden geçirmeniz. Bu süreyi meditasyon yaparak, kendinizi dinleyerek de geçirebilirsiniz.
Her bir öneriyi bir anda hayatınıza eklemeye çalışmanız çok sürdürülebilir olmayacaktır belki. Ama ertelemeden, şu andan başlayarak planlayıp kendiniz için küçük adımlar atmaya başlamanız diğer adımlar içinde sizi motive edecektir. Değişim için pazartesiyi, yeni yılı, yeni ayı beklemeyin. Her an zaten eşsiz ve siz de öyle. Şunu da belirtmeliyim ki istemek önemli elbette ama çabalamadan, zaman ayırmadan olmuyor. Neden şu andan itibaren daha sağlıklı, enerjik ve keyif aldığınız bir hayatınız olmasın?
Sağlıkla, umutla, aşkla kalın.
İyi haftalar.
[article id=”5323″ color=”bg-primary”][/article]